Työntekijöiden työterveyteen vaikuttavat merkittävästi paitsi liikuntatottumukset ja aktiivisuus, myös ruokailutottumukset. Liikunnalla on merkityksensä aktiivisessa ja tyytyväisessä elämässä, mutta päivittäinen ruokavaliomme vaikuttaa kaikkein eniten siihen, miltä olomme tuntuu päivästä päivään.

Aamiainen on päivän tärkein ateriaimages

Oikeanlaisia ruokailuaikoja noudattamalla ruoansulatuksen voi pitää aktiivisena, eikä yllättävä iltapäiväväsymys pääsee yllättämään. Aamiainen on päivän ruokailuista tärkein ja siihen on hyvä lisätä sopivassa määrin vitamiineja, hiilihydraatteja ja proteiineja. Vitamiinipitoiset luonnolliset täysmehut, kuten omena- tai appelsiinimehu tai erilaiset vihanneksista tehdyt mehusekoitteet, ovat hyvä lisätä aamiaiseen energiaa antamaan. Sen lisäksi jaksamisen kannalta hyvä aloitus päivälle on sopivasti proteiineja ja hiilihydraatteja sisältävä leipä vaikkapa täysviljoista, joissa on paljon kuitua.

Terveelliset ruoka-ajat elimistön hyvinvointiin

Ruoka-aikoja tulisi päivän aikana olla kuusi, johon sisältyy aamiainen, ensimmäinen välipala, lounas, toinen välipala, illallinen ja iltapala. Näistä kolme ensimmäistä tulisi suorittaa työpäivän alkaessa ja ennen sen päätyttyä. Lounas kannattaa aloittaa ennen kuin vatsassa kurnii kiljuva nälkä. Sopiva aika ruokien välillä on kolme tuntia, jolloin on mahdollista pitää ruoansulatus aktiivisena. Lounaan tulee olla ravitseva, mutta ei liian raskas, sillä iltapäivää kohden nouseva väsymys alkaa painaa, jos lounaalla syödään tarpeettoman paljon.

Ennen kuin iltapäivällä väsymys tai nälkä yllättää uudelleen, on hyvä syödä terveellinen välipala, joka voi olla vaikka maukas hedelmä, vaikkapa banaani. Kun nälkä ei pääse voimakkaaksi, työntekijän on paljon helpompi välttää epäterveellisiä välipaloja, kuten suurta määrää suklaata tai keksejä. Ylimääräistä sokeria tulee välttää, sillä se nostaa verensokerin hetkellisesti korkeaksi, mutta laskee sen myös nopeasti, jolloin näläntunne jatkuu edelleen. Istumatyössä olevien on myös huomioitava tarpeettoman kofeiinin ja sokerin välttäminen, sillä jatkuva istuminen hidastuttaa elintoimintoja, jolloin turha ylimääräinen energia voi olla vaikea polttaa päivän aikana. Sen sijaan kannattaa suosia luonnollisia terveellisiä välipaloja.

Vaikka iltapäivällä syötävä päivällinen ja iltapala eivät välttämättä liity toimiston päivittäiseen arkeen, siihenkin on hyvä luoda lyhyt katsaus. Päivällistä ei kannata syödä liian myöhään, vaan korkeintaan kuuden aikaan iltapäivällä, jotta elimistöllä on aikaa sulattaa ruoka ennen nukkumaan menoa ja yön lepoa. Iltapalan on hyvä olla kevyt, vaikkapa unta edistävä tee täysviljaisen leivän kanssa tai jogurtti. Siten koko päivän ruokailutottumukset voivat auttaa työssä jaksamisessa.